Egyptens ansträngningar att reformera sin ekonomiska politik börjar ge bra resultat och tillväxten stärks trots att landet fortfarande är i en ansträngd situation, säger en högt uppsatt tjänsteman vid Internationella valutafonden.
Masood Ahmed, chef för IMF:s mellanöstern och centralasien-avdelningen, sade också att fonden hade fört ”bra diskussioner” med egyptiska tjänstemän i Washington under april månad och skulle skicka ett team för tekniskt stöd till Kairo i början av juni.

Egypten var nära att hamna i finans- och betalningsbalanskriser efter den arabiska vårens uppror 2011. Ahmed sade att regeringens ansträngningar för att minska budgetunderskottet och stimulera ekonomisk tillväxt har nu börjat bära frukt, men mer måste göras.

”Det rör sig i rätt riktning”, sade han i en intervju, och förutspår en kraftig tillväxt på cirka fyra procent i år, ungefär dubbelt så mycket som för ett år sedan.

Omedelbart efter den arabiska våren inledde egyptiska regeringar diskussioner om möjligheten att få miljard-dollar i lån från IMF, men idén bordlades på grund av frågans politiska känslighet.

Ahmed sade vidare att den nuvarande regeringen och presidenten Abdel Fattah El-Sisi inte har begärt IMF-lån, men han upprepade att fonden stod redo att ge hjälp om så önskades.

IMF chefen Christine Lagarde vid öppnandet av ekonomiskt forum i Egypten den 13 mars 2015(Foto: Reuters)